10 grudnia 2012

Pierożki chińskie z mięsem i soczewicą


Składniki:

I. Ciasto:
- 250g mąki
- 3/4 szklanki letniej wody

II. Farsz:
- 0,5kg mięsa mielonego
- pół szklanki soczewicy (zielonej lub brązowej)
- imbir
- czosnek
- przyprawa kuchni chińskiej 5 Smaków
- sos sojowy
- bulion warzywny

Mieszamy mąkę i wodę, ugniatamy ciasto i odkładamy na pół godziny. Surowe mięso mielone mieszamy z wcześniej ugotowaną soczewicą, posiekanym imbirem i czosnkiem, przyprawą chińską oraz 2 łyżeczkami sosu sojowego. Ciasto rozwałkowujemy, wykrajamy okrągłe placuszki i sklejamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie lub na parze przez ok. 7-10 minut. Podajemy z rosołem warzywnym z nutką sosu sojowego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz