13 grudnia 2012

Zielony makaron z pesto


Mało estetyczne i bardzo kaloryczne danie. Mimo to, bardzo często gości na moim stole. Jest pyszne i szybkie, zwłaszcza, że w mojej 'spiżarni' znajdują się niemające końca zapasy pesto oraz makaronu prosto z Włoch (uroki babci mieszkającej za granicą) :) 

Składniki:

- makaron 
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- zielone pesto bazyliowe (używałam kupnego, ale oczywiście można zrobić samemu)
- trójkącik śmietankowego serka topionego 
- 2 łyżki gorącej wody
- szczypta chili w proszku
- szczypta gałki muszkatołowej
- parmezan


Cebulę i czosnek siekamy. Rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek na patelni, smażymy cebulę na małym ogniu. Gdy zmięknie wrzucamy czosnek i dwie łyżki pesto. W szklance z odrobiną gorącej wody roztapiamy serek topiony, który wrzucamy na patelnię, gdy pesto się rozgrzeje. Doprawiamy chili i gałką muszkatołową. Podajemy z makaronem posypane parmezanem.

1 komentarz: