29 grudnia 2013

Kulki mięsne i rybne w occie


Składniki na kuleczki mięsne:
- 700g mielonego z łopatki
- jajko
- pół szklanki bułki tartej
- natka pietruszki
- sól, pieprz

Składniki na kuleczki rybne:
- 500g filetów z białej ryby
- sucha bułka moczona w mleku
- 2-3 ziemniaki
- świeża kolendra
- sól, pieprz

Składniki na zalewę:
- 2,5 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- cebula
- 3 łyżeczki cukru
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie

W garnku zagotowujemy wodę, po czym dodajemy ocet, pokrojoną cebulę, liście laurowe i ziele angielskie. Na małej patelence przygotowujemy karmel z cukru z odrobiną wody, który również dodajemy do zalewy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki na kuleczki z mięsa mieszamy ze sobą. Przygotowujemy patelnię ze sporą ilością oleju do smażenia. Z mięsa formujemy kuleczki, wielkość zależy od nas, jednak zapewniam, że lepiej aby były mniejsze, niż większe. W sam raz na gryza. 
Filety rybne mielimy na grubym oczku razem z ugotowanymi ziemniakami i odsączoną z mleka bułką. Doprawiamy świeżą kolendrą, solą i pieprzem. 

Gdy uformujemy już wszystkie kuleczki, smażymy je na głębokim oleju ok. 5 minut, aby zarumieniły się, a w środku ładnie doszły. Kuleczki umieszczamy w słoiku i zalewamy zimną zalewą. Wkładamy do lodówki na minimum parę godzin. 


5 komentarzy:

  1. są idealne na przekąskę sylwestrową!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kulki się studzą... mam nadzieję, że będzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mięsnych w occie nie próbowałam jeszcze. Idealne jako przekąska, ciekawe jak długo można je przechowywać

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie stoją już ok 3 tygodnie, w lodówce oczywiście i wciąż są świetne :) mam nadzieję, że smakowały!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały pomysł, zwłaszcza z kuleczkami rybnymi. Marynowałam całe rybki np. płotki smażone, ale kuleczek nie. Będę musiała wypróbować.

    OdpowiedzUsuń