12 lutego 2014

Ciasto francuskie z kaszą gryczaną, orzechami i boczkiem



Macie czasem tak, że zrobicie za dużo farszu do pierogów lub nadzienia do kurczaka czy kaczki i nie wiecie co z nim zrobić? Tak było u mnie tym razem. Robiłyśmy z Mamą kaczkę nadziewaną kaszą gryczaną z orzechami włoskimi i boczkiem i zwyczajnie cały farsz nie zmieścił się do środka. Nie pozostało nam nic innego jak zamrozić go, poczekać aż do głowy przyjdzie pomysł jak go wykorzystać i zrealizować go! Tak właśnie powstały te cudowne roladki z ciasta francuskiego ;) 

Składniki:

- kasza gryczana
- orzechy włoskie
- boczek
- mięso z rosołu
- marchew
- natka pietruszki
- opakowanie ciasta francuskiego

Farsz wykładamy na rozłożone ciasto francuskie, tak aby wszędzie było po równo. Ciasto zawijamy w roladę, kroimy w 2-3cm krążki, które wykładamy na papier do pieczenia a następnie smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach, aż się pięknie zarumienią ;) Podajemy same, bądź z barszczykiem!

1 komentarz:

  1. uwielbiam kasze gryczana i zbieram wszelkie przepisy i sposoby jej podania:) ten jest kolejny do mojej kolekcji,genialny! dzieki :)

    zapraszam na mojego swiezo powstalego bloga
    www.bogotowazkazdymoze.blogspot.co.uk

    OdpowiedzUsuń