12 marca 2014

Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem i boczkiem



 Dziś mam dla Was pyszny sposób na wykorzystanie pozostałych z obiadu ziemniaków. Przepis znaleziony na blogu lemon tree cafe, oczywiście zmodyfikowany na własne potrzeby.

Składniki (na 9 kotletów):

- ok 0,7kg ugotowanych w solonej wodzie ziemniaków
- 200g świeżego szpinaku
- opakowanie wędzonego boczku/szynki szwarcwaldzkiej
- cebula
- tymianek
- pieprz
- miks sałat z roszponką
- oliwa z oliwek + musztarda sarepska


Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do ostygnięcia. Na odrobinie oleju dusimy posiekaną drobno cebulę, a gdy zmięknie dodajemy posiekany szpinak. Dusimy przez 2-3 minuty, aby za mocno nie zwiędł. Szpinak z cebulką dodajemy do ziemniaków, mieszamy dodając tymianek i pieprz, ewentualnie sól. Każdy plaster boczku przepoławiamy wzdłuż i układamy na blacie na krzyż. Masę ziemniaczaną dzielimy nożem na 9 części, a następnie z każdej formujemy kulkę, którą na koniec spłaszczamy i układamy na środku krzyżyka z boczku. Owijamy boczkiem, i wkładamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Lekko podsmażamy, aż boczek i ziemniaki zarumienią się i staną chrupiące. Podsmażone kotleciki pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20-30 minut. Kotlety podajemy na sałacie, u mnie z dodatkiem jajka na twardo i dressingiem musztardowym. Prosty obiad gotowy :)





3 komentarze:

  1. Fajny pomysł na zagospodarowanie tego co zostało. Pamiętam, że babcia często robiła nam kotlety ziemniaczane, ale były zupełnie inne. Oglądając zdjęcia miałam skojarzenie z grą w kółko i krzyżyk. Zagram sobie chętnie w taką ziemniaczaną grę. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ten pomysł, chętnie go wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi się te "krzyżykowe" zawijanie :)

    OdpowiedzUsuń