19 marca 2014

Pęczotto z duszonymi warzywami i jajkiem sadzonym



Jakiś czas temu pisałam o bazie warzywnej, którą przygotowuję co roku do słoików, aby zimą wykorzystywać ją do różnego typu potraw. Zazwyczaj jest to po prostu jajecznica warzywna, jednak tym razem poszłam o krok dalej i użyłam jej do przygotowania pysznego pęczotto, które zdecydowałam się podać z sadzonym jajkiem. Był to strzał w dziesiątkę, i wydaje mi się, że jeśli jajecznica nie przekonuje Was do zrobienia TAKIEJ właśnie bazy, to ta potrawa zrobi to na pewno. Pęczotto można oczywiście przygotować nie posiadając weków przygotowanych jesienią, wystarczy pokroić w piórka paprykę, pomidora oraz cebulę, zalać je oliwą z oliwek i dusić we własnym sosie aż zmiękną.







Składniki (2-3 porcje):

- 3/4 szklanki pęczaku
- 500-600ml bulionu
- ząbek czosnku
- słoik bazy warzywnej z cebuli, papryki i pomidorów
- łyżka koncentratu pomidorowego (dla koloru, można pominąć)
- majeranek
- szczypta słodkiej i ostrej papryki
- łyżeczka kaparów
 - 2-3 jaja

Na głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, który podsmażamy przez dosłownie chwilkę, po czym dorzucamy kaszę pęczak i podsmażamy przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodajemy szklankę bulionu, mieszamy, doprawiamy papryką i gotujemy, bez przykrycia, aby kasza wsiąkała wodę a jej nadmiar odparowywał. Kolejne partie bulionu dodajemy, gdy kasza wsiąknie całą poprzednią dolewkę. Pęczak powinien gotować się ok. 30-35 minut. Pod koniec, gdy kasza jest już prawie gotowa, dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, łyżeczkę majeranku, kapary oraz bazę ze słoika. Doprawiamy solą i pieprzem. W czasie gdy pęczotto grzeje się, na osobnej patelni rozgrzewamy odrobinę masła i smażymy jajko sadzone. Podajemy, można posypać jakąś zieleniną. Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz