11 kwietnia 2014

Domowy ajerkoniak na Wielkanoc



Najwyższa pora, a właściwie ostatni moment, żeby przygotować domowy ajerkoniak na Wielkanoc! U mnie stoi już 3 tydzień i wciąż kusi! Aksamitny, słodziutki likier jajeczny - chyba mój ulubiony. 

Składniki (ok. 1,2l) :

- 10 żółtek z wiejskich jaj
- 2 szklanki cukru pudru 
- łyżka cukru waniliowego
- szklanka mleka
- szklanka spirytusu

Żółtka, cukier puder i cukier waniliowy umieszczamy w misce, dokładnie miksujemy aż powstanie puszysty kogel mogel. Ciągle miksując dodajemy powoli mleko, a następnie, również nie przestając miksować, dodajemy szklankę spirytusu. Wlewamy do sparzonej butelki po winie i chowamy w ciemne i chłodne miejsce na minimum tydzień. Codziennie należy porządnie potrząsnąć butelką. 

Wielkanocne Smaki - edycja IV

1 komentarz: