28 kwietnia 2014

Pasztet z piersi indyka i wątróbki drobiowej


Wiem, że już jest po Wielkanocy... Ale zrobiłyśmy z Mamą pyszny pasztet, który zniknął tak szybko, że nawet nie udało mi się zrobić mu zdjęcia po przekrojeniu. Pierwszy raz robiłyśmy pasztet mięsny, a już tym bardziej pasztet bazujący na wątróbce, której uwierzcie mi, fanką nie jestem! Pasztet jest bardzo smaczny, gładziutki i przede wszystkim zdrowy. Bez żadnych ulepszaczy. Jeżeli chcecie, możecie nadziać go np. ugotowanym jajkiem czy suszoną śliwką. 

Składniki:

- 1kg wątróbek drobiowych
- 1kg piersi z indyka
- 3 ugotowane marchewki
- cebula
- gałka muszkatołowa
- jajko
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
- czerwony pieprz

Mięso (piersi z indyka i wątróbki drobiowe) dokładnie oczyszczamy z błon. Piersi z indyka kroimy w dużą kostkę. Cebulę siekamy, dusimy w głębokiej patelni na dwóch łyżkach oleju. Gdy zmięknie dodajemy pokrojonego indyka, a gdy już będzie podsmażony dodajemy wątróbkę. Smażymy jeszcze 2-3 minuty, ściągamy z ognia i odkładamy do ostygnięcia.

Po około 30 minutach, gdy mięso jest już chłodne mielimy je przez maszynkę razem z ugotowanymi marchewkami i uduszoną cebulą (wraz z olejem). Masę porządnie doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodajemy jajko. Jeżeli masa jest waszym zdaniem zbyt wilgotna, można dodać pół szklanki bułki tartej i dokładnie wymieszać. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, posypujemy czerwonym pieprzem i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na około 45-50 minut. 

Lekka Wielkanoc

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz