26 kwietnia 2014

Rolada czekoladowo-kokosowa


Stała pozycja na Dariozkowym stole w kategorii  deserów :) Niezbyt słodki, a co za tym idzie, idealny deser! Świetny do drugiej kawy, prosty w przygotowaniu i nieprzyzwoicie pyszny. Przypadnie do gustu wszystkim fanom wszelkich kokosowych słodkości!

Składniki:

I. warstwa kakaowa
- 40 dkg herbatników
- 70g masła
- 120g cukru pudru
- 7 łyżek słodkiej śmietanki
- 4 łyżki kakao

II. warstwa kokosowa
- 10 dkg wiórków kokosowych
- 7 łyżek gęstej śmietany
- 1/2 kostki masła
- 120g cukru pudru

I. Herbatniki bardzo drobno kruszymy, do nich dodajemy masło, cukier, śmietankę i kakao. Wszystko dokładnie mieszamy do powstania masy przypominającej plastelinę.

II. Wiórki kokosowe mieszamy dokładnie ze śmietaną, czekamy 10 minut aż nasiąkną. Dodajemy masło z cukrem, mieszamy. 

Na blacie wykładamy spory kawałek folii spożywczej, a na nią wykładamy kakaową warstwę naszej rolady. Wałkujemy do uzyskania prostokąta o grubości ok. 1,5cm. Na ciemną warstwę wykładamy masę kokosową i za pomocą łyżki rozsmarowujemy ją po całym prostokącie. Zawijamy, gotową roladę owijamy szczelnie folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 2 godziny. Podajemy z kremową kawą Jacobs Crema Gold :) 

Przepis bierze udział w konkursie "Przepis na chwilę kawowej przyjemności"

Przepis na chwilę kawowej przyjemności

2 komentarze:

  1. Ale to musi być obłędnie smaczne! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rolada jak z lat 80:) Wtedy bardzo popularne ciasto, teraz zawsze o nim zapominam:)

    OdpowiedzUsuń