19 maja 2014

Grillowana cukinia z farszem z tuńczyka i suszonych pomidorów


Roladki z grillowanej cukinii są zawsze dobrą opcją na przekąskę. Kiedyś pokazywałam Wam już takie z chrzanem (klik), czy takie z bakłażana, chrzanu, sałaty i jajek (klik). Tym razem zrobiłam farsz rybny i podałam je na gorącym sosie pomidorowym. 

Składniki:

- 2 cukinie
- oliwa z oliwek
- 4-5 suszonych pomidorów
- puszka tuńczyka
- 150g twarożku naturalnego / serka topionego
- 300ml przecieru pomidorowego
- cebula
- papryczka chili
- łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
- sól i pieprz
- cukier

Przygotowania zaczynamy od sosu pomidorowego, ponieważ musi on pyrkać przez 10-15 minut aby odparował. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dusimy na niej posiekaną cebulkę z odrobiną soli i cukru. Dodajemy posiekaną chili i przecier pomidorowy, doprawiamy pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Zostawiamy na małym ogniu, aby sos zgęstniał. 
Cukinię kroimy wzdłuż na pół centymetrowe paski. Patelnie grillową smarujemy oliwą z oliwek i rozgrzewamy. Każdy plaster cukinii dokładnie grillujemy, aby zmiękły i nabrały smaku. Każdy zgrillowany plaster układamy na papierze, aby odsączyć nadmiar oliwy z oliwek. 
W czasie gdy cukinia ostyga, przygotowujemy farsz z pomidorów, tuńczyka i twarożku. Każdy plaster smarujemy pastą i zawijamy w roladkę. Podajemy na gorącym sosie pomidorowym. Smacznego ;)


5 komentarzy:

  1. Pyszna, uwielbiam takie warzywne zawijasy ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem na co się zdecydować, czy na kanapkę z pieczonym łososiem, czy na spring rolsy czy na grillowana cukinię. Tyle pyszności, że aż w głowie się kręci.

    OdpowiedzUsuń
  3. no mogłabym się o takie przystawki pokusić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje smaki, muszę wypróbować:-)

    OdpowiedzUsuń