14 maja 2014

Makaron penne z cukinią i mięsem z kaczki



 Jeżeli zdarza Wam się gotować rosół z kaczki, a tak jak ja nie jesteście fanami gotowanego mięsa drobiowego, które jest według mnie suche, to ten przepis jest dla Was. W planach było zrobienie z niego farszu do pierożków, jednak z braku czasu wyszła potrawa na szybko, aczkolwiek równie smaczna. U mnie sos jest w połowie gotowy, jednak doprawiłam go po swojemu, a Was zachęcam do eksperymentowania i przyrządzenia go w całości samodzielnie.

Składniki (3 porcje):

- 250g makaronu penne (suchego)
- 1 cukinia
- gotowane mięso z kaczki (pierś i szyjka, z rosołu)
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka oleju sezamowego
- oliwa z oliwek
- saszetka sosu słodko-kwaśnego (gotowego)
- łyżka sosu sojowego
- łyżka ketjapu manis
- szczypta przyprawy 5 smaków
- prażony sezam

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Umytą cukinię kroimy w słupki. Mięso z kaczki dzielimy na mniejsze kawałki. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy posiekany czosnek i smażymy dosłownie minutkę. Dodajemy olej sezamowy oraz pokrojoną cukinię. Gdy lekko się podsmaży dodajemy mięso z kaczki oraz przyprawy na sos (saszetkę gotowego sosu, sos sojowy, ketjap manis, przyprawę 5 smaków). Gdy wszystko się zagrzeje dodajemy ugotowany makaron, mieszamy. Podajemy posypane prażonym sezamem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz