27 maja 2014

Potrawka z soczewicy, parówek i ziemniaków




Smaczna i szybka potrawka, w sam raz na awaryjny, trochę studencki obiad. Rozgrzewająca, idealna na chłodne dni.

Składniki (3 porcje):

- puszka soczewicy
- 3 parówki
- cebula
- 3 ziemniaki
- 0,5l bulionu warzywnego
- łyżka majeranku
- sól, pieprz, cukier
- łyżka masła

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle. Solimy i słodzimy, aby skarmelizowała się. Zalewamy bulionem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy ok. 15 minut, dodajemy soczewicę i pokrojone w talarki parówki. Doprawiamy pieprzem i majerankiem. 

2 komentarze:

  1. Paróweczki można zastąpić czymś innym jak ktoś nie przepada :) ja wrzuciłam tam filet z indyka pokrojony w kosteczkę. Poza tym przepis jest genialny :)

    OdpowiedzUsuń