14 maja 2014

Spring rolls z sosem orzechowym i azjatycką surówką






Niezwykle lekki i smaczny obiad. Większości sajgonki kojarzą się ze smażoną na głębokim oleju przekąską, jednak można je również przygotować w poniższy sposób. Chrupiące i soczyste warzywa, smaczny orzechowy sos i sytość makaronu sojowego - obiad idealny :) 

Składniki (2-3 porcje):

- opakowanie makaronu sojowego
- 10 listków papieru ryżowego
- marchewka
- 1/2 ogórka
- opakowanie paluszków surimi
- 2 rzodkiewki
- szczypiorek
- czarny sezam

Składniki na dip:

- 1,5 łyżki orzechowego sosu satay
- 3 łyżki sosu sojowego

Obraną marchew, ogórka i szczypiorek kroimy w słupki a rzodkiewkę w talarki. Przygotowujemy talerz z letnią wodą, w którym będziemy moczyć nasz papier ryżowy, oraz suchy talerz, na którym zawijać będziemy kolejno każdą sajgonkę. Makaron sojowy wkładamy do głębokiej miski i zalewamy wrzątkiem na jakieś 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy go z wody i umieszczamy obok wcześniej przygotowanych warzyw. Po umoczeniu papieru wykładamy go na suchy talerz i układamy nasze składniki w dowolnej konfiguracji. Zawijamy, w podobny sposób jak zawija się polskie gołąbki. Instrukcja jak to zrobić znajduje się na opakowaniu papieru ryżowego. Podajemy z dipem orzechowym.



Składniki na sałatkę: 

- marchewka
- 1/2 ogórka
- 5 rzodkiewek
- ocet ryżowy
- łyżeczka brązowego cukru
- kilka kropel oleju sezamowego
- kawałek świeżego imbiru

Zaczynamy od wymieszania brązowego cukru z octem i olejem, tak aby się rozpuścił. Warzywa ścieramy na grubym oczku tarki, mieszamy. Dodajemy przygotowany sos i starty na drobnym oczku tarki imbir. Mieszamy, podajemy z naszymi sajgonkami!


Piknik majowy

3 komentarze: