10 lipca 2014

Chłodnik z botwinki


Tradycyjny, pyszny chłodnik z botwinki. Z dodatkiem świeżych ogórków, rzodkiewki i kefiru. Nie byłam do niego przekonana, póki nie zrobiłam i nie spróbowałam :) Warto!

Składniki:

- 2 pęczki botwinki
- 4 rzodkiewki
- 2 świeże ogórki
- 1,5 szklanki kefiru / maślanki
- łyżka cukru
- łyżka soli
- ocet
- pęczek koperku
- jaja na twardo (jedno na porcję)

Botwinkę siekamy na drobne kawałki, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, aby ją przykryć. Gotujemy ok. 10 minut, aby puściła sok i smak. Doprawiamy solą i cukrem, a także odrobiną (!) octu. Chłodzimy. W tym czasie kroimy w kostkę rzodkiew i ogórki, siekamy koperek. Trzepaczką spieniamy kefir. Wszystko dokładnie mieszamy, podajemy z jajkiem na twardo :) 

2 komentarze: