27 sierpnia 2014

Domowa "zupka chińska" z indykiem



Uwielbiam wszelkie smaki kuchni azjatyckich, jednak specjalistka ze mnie żadna i nie znam konkretnych różnic między kuchniami chińskimi, tajskimi, japońskimi, wietnamskimi itd. No może poza tym, że wiem jednoznacznie, że ubóstwiane przeze mnie sushi należy do Japończyków. W każdym razie przygotowałam Wam rosołek w stylu właśnie azjatyckim, którego sedno tkwi w harmonii smaków: kwaśnego, słodkiego i ostrego *choć ostry to nie smak*. Poniżej znajduje się lista składników, które użyłam, ale nie wahajcie się trochę pokombinować z proporcjami, ponieważ wszystko zależy właśnie od uzyskanej harmonii. 

Składniki:

- 60dkg piersi z indyka
- 2 czerwone papryki
- świeży imbir
- 100g marynowanego bambusa
- 150g suszonych grzybów mun
- 100g pasty tom kha kai
- pół łyżeczki suszonego chili
- 2 łyżki oleju sezamowy
- 3 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu ryżowego
- dymka
- prażony sezam
- 3-4 ząbki czosnku
- świeża papryczka chili
- 2,5l bulionu drobiowego/warzywnego
- opakowanie makaronu sojowego

Pierś z indyka oczyszczamy i kroimy w paseczki. W miseczce mieszamy pastę tom yum z chili, łyżką oleju sezamowego i posiekanym czosnkiem. Powstałą pastę wcieramy w pokrojone mięso i odstawiamy. Paprykę kroimy w paski, imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem w kubku i dajemy im nasiąknąć. Po 15 minutach odsączamy je i kroimy w paski. Wrzątku nie wylewamy, nada zupie odrobinę grzybowego aromatu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju sezamowego, smażymy na złoto zamarynowane mięso indyka. Dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, imbir a na koniec grzyby mun i pędy bambusa. Zdejmujemy z ognia. Wszystko wrzucamy do głębokiego garnka, zalewamy bulionem i doprowadzamy do wrzątku. Dodajemy usmażone mięso i doprawiamy posiekaną dymką i świeżą chili oraz octem i sosem sojowym. Podajemy z makaronem sojowym przygotowanym według opisu na opakowaniu (wystarczy zalać go wrzątkiem, poczekać i odsączyć) oraz prażonym sezamem!

2 komentarze:

  1. Zupa wyszła przepyszna! Gorąco polecam ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że spróbowałaś i że smakowało :) podziel się zdjęciem jeśli zrobiłaś :> pozdrawiam serdecznie!

      Usuń