27 sierpnia 2014

Pierogi z mięsem z kaczki


Z powodu mojego gapiostwa te przecudowne pierogi fotografowane były... telefonem. Nie będę jednak nad tym ubolewać, ponieważ na szczęście każdy wie jak pierogi wyglądają :D 
Nikt z nas chyba nie lubi, gdy marnuje mu się jedzenie w lodówce, dlatego dziś klasyczny przepis na rewelacyjny sposób wykorzystania resztek z rosołu.

Składniki:

farsz:
- mięso z rosołu z kaczki/kury

- natka pietruszki
- cebula
- 3-4 marchewki z rosołu

ciasto:
- ok. 0,5kg mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- gorąca woda (tyle, ile weźmie mąka)


Mięso i marchew mielimy przez maszynkę do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy podsmażoną na oleju cebulę (razem z olejem, mięso jest dość suche) oraz posiekaną natkę pietruszki. Jeżeli farsz wydaje Wam się zbyt suchy możecie podlać go 2-3 łyżkami rosołu. 

Do miski wrzucamy mąkę, sól i olej. Zalewamy bardzo gorącą wodą, mieszamy aż do uzyskania elastycznej masy. W razie potrzeby dolewamy wody lub podsypujemy mąką. Odstawiamy na 15 minut. Najlepiej wyrabia się je, gdy jest jeszcze ciepłe. Rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe kawałki, w których umieszczamy po ok. łyżeczce farszu. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku, przykrywamy i gotujemy aż wypłyną na wierzch. Podajemy z podsmażoną cebulką. 

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Juz nie moge sie doczekac nastepnych tak smakowitych pierogow:)!

    OdpowiedzUsuń