16 września 2014

Sałatka warzywna do słoików





Co roku robimy z Mamą ogromne ilości przetworów na zimę, ale w tym roku to już przesadziłyśmy. Praktycznie każdego tygodnia wakacji zrobiłyśmy partię ogórków, papryki, buraczków, sosów czy własnie sałatek. Dzisiaj nastąpiła pierwsza próba niesamowicie smacznej i chrupiącej sałatki. Nadaje się do schabowych, mielonych, ale też kebaba czy nuggetsów. Jest to chyba najlepszy sposób na zachowanie witamin, które przydadzą się zimą.

Składniki:

- 2 główki kapusty
- 1kg cebuli
- 1kg papryki
- 5kg ogórków
- główka czosnku
- 1kg marchewek

- 2 szklanki cukru
- szklanka oleju
- 2 szklanki octu
- 2 łyżeczki pieprzu czarnego
- 4 łyżki soli
- kilka liści laurowych

Warzywa, oprócz marchwi, siekamy w piórka, najlepiej za pomocą jakiejś maszyny (ułatwia zadanie w znacznym stopniu). Marchewkę ścieramy na grubym oczkach. Wszystko zasypujemy dwiema łyżkami soli. W garnku zagotowujemy składniki na zalewę, odstawiamy do ostygnięcia i zalewamy nią posiekane warzywa. Dokładnie mieszamy i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy ok. 2 minuty, aby warzywa pozostały chrupiące. 


źródło

2 komentarze:

  1. Jedna z ulubionych sałatek mojej babci i muszę niestety przyznać - przekleństwo mojego dzieciństwa :D Wiem, że to zdrowe, wiem, że wszystkim smakuje - a ja jakoś nie umiem przełknąc :D

    OdpowiedzUsuń