30 października 2014

Pikantny krem z dyni



Słoneczna zupa na ponure jesienne dni. Niech nie odstrasza Was ogromna ilość składników, połowa to warzywa, które na co dzień większość z nas używa, a druga połowa to przyprawy. 

Składniki (spora rodzinna porcja):

- 2kg obranej, pokrojonej w kostkę dyni (bez miąższu i pestek)
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- 0,5 selera
- kawałek pora
- 2 duże cebule
- 6 średnich ziemniaków
- 2 papryczki chili
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 4l wody
- łyżka cukru
- 2 łyżki soli
- 3 zmielone goździki
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka wędzonej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki kuminu
- opcjonalnie masło i/lub mleczko kokosowe

Dynię wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, kropimy oliwą z oliwek i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut. W czasie, gdy dynia mięknie, w dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy wszystkie warzywa (obrane, umyte i pokrojone w kostkę). Chwilę podsmażamy, po czym dodajemy przyprawy, które przy smażeniu wydobędą z siebie głębię smaku. Tak przygotowaną bazę zalewamy 2l wody, solimy i zagotowujemy. Dynię wyciągamy z piekarnika i wrzucamy do gotujących się warzyw. Sprawdzamy, czy ziemniaki są już miękkie, jeśli tak, to garnek ściągamy z ognia i wszystko miksujemy do uzyskania gładkiej zupki. W zależności od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać, dolewamy wodę, bądź nie. Doprawiamy, jeśli trzeba. Opcjonalnie zaciągamy masłem lub mleczkiem kokosowym. 





Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA II

Szybkie zupy!

Ogólnopolski Dzień Chorych na Raka Trzustki

4 komentarze:

  1. krem z dyni uwielbiam w każdym wydaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor kremu :) Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń