27 października 2014

Żeberka "Palce lizać"




Składniki:

- 1kg żeberek wieprzowych (chudych!)
- 4 pałki kurczaka (dla nielubiących żeberek)
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 0,5 łyżeczki soli
- 4 ząbki rozgniecionego czosnku
- 1 łyżeczka chili (w proszku lub suszona)
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 3 łyżki ketjapu manis

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą tworząc marynatę, którą polewamy żeberka i pałki. Odstawiamy na noc, a najlepiej dwie. Pieczemy 1,5-2h w 200 stopniach, przykryte folią. Odkrywamy na ostatnie 15-20 minut pieczenia. Jeśli chcemy mieć większą ilość sosu, np. do polania puree ziemniaczanego, podwajamy ilość składników na marynatę, a na końcu pieczenia dodajemy pół szklanki wody z mąką ziemniaczaną i szybciutko mieszamy. 

1 komentarz: