20 listopada 2014

Brukselka z prażonym słonecznikiem i parmezanem



Piękne, zieloniutkie kapustki, które albo się kocha, albo się nienawidzi. Szkoda, bo są źródłem wielu cennych składników, no i są pyszne! 

Składniki (3-4 porcje):

- 1kg brukselki
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki masła
- parmezan
- opcjonalnie ząbek czosnku

Z brukselek ściągamy zewnętrzne liście, nacinamy przy końcówkach, aby szybciej zmiękły. Wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy do 10 minut. Na suchej patelni prażymy słonecznik, często mieszając aby nie spalił się. Gdy już zrobi się złoto-brązowy dodajemy dwie łyżki masła i rozgnieciony ząbek czosnku. Ugotowaną brukselkę odcedzamy i mieszamy z masłem i słonecznikiem. Przekładamy do miski, posypujemy parmezanem, zajadamy!




Wspomagam odporność

5 komentarzy:

  1. zrobię :) nie tak samo ale podobnie ;)

    tzn brukselkę podgotuję, podsmażę na maśle z garścią żurawin, a uprażonym słonecznikiem po prostu posypię i zastanawiam się nad Lazurem zamiast parmezanu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda super ;) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką brukselką przekonałabyś niejednego jej przeciwnika;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też dziś robię na obiad dodam jeszcze skwareczki z boczku i suszone pomidory, dzięki za inspiracje:)

    OdpowiedzUsuń