17 listopada 2014

Farsz do pierogów - kapusta z grzybami


Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez domowych pierogów z kapustą i grzybami mojej Mamy. Muszą być pierne, ale przede wszystkim niezwykle kwaśne. Taki farsz w połączeniu z mięciutkim, rozpływającym się w ustach farszem to po prostu poezja :) 

Składniki (3 słoiki):

- 1kg grzybów (u mnie opieńki, mogą być pieczarki)
- 1kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej!)
- 4 duże cebule
- dużo soli i jeszcze więcej pieprzu
- olej

Grzyby gotujemy 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy. Gdy ociekną mielimy przez maszynkę, wkładamy do gara, delikatnie solimy, aby puściły wodę i odparowujemy na małym ogniu. To samo robimy z kapustą kiszoną - przez maszynkę, do gara (razem z sokami), odparowujemy, aby kwasek pozostał, ale farsz nie był wilgotny. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekane cebule i smażymy na złoto. Po ostygnięciu wszystko mieszamy i porządnie doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.  

2 komentarze:

  1. coraz blizej swieta .......:)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ciekawy farsz :) może wypróbuje przy następnych pierogach :)

    OdpowiedzUsuń