14 listopada 2014

Tagliatelle w sosie paprykowym


Wpis powstał z myślą o konkursie Domi w kuchni - Menu Italiano. Właśnie w ten sposób ugościłabym rodowitego Włocha, gdyby zjawił się u moich drzwi - rodzinną miską makaronu w aromatycznym paprykowym sosie, który suto posypałabym tartym parmezanem. Sos ten można, a nawet warto, przygotować z podwójnej czy poczwórnej porcji, zawekować i cieszyć się nim zimą!

Składniki:
- 1kg czerwonej papryki
- 50g papryczek chili (świeżych, suszonych bądź pół na pół)
- 6-7 ząbków czosnku
- 1/3 szklanki oleju
- 70g cukru
- łyżeczka soli
- łyżeczka oregano
- 200g koncentratu pomidorowego
- makaron, u mnie tagliatelle
- parmezan

Paprykę i czosnek kroimy, wrzucamy do garnka. Dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut. Miksujemy blenderem, podajemy wymieszane z makaronem ugotowanym al dente, posypane tartym parmezanem.



Ogólnopolski Dzień Chorych na Raka Trzustki

3 komentarze:

  1. ten Włoch, co by Cię odwiedził pewnie stwierdziłby, że gotujesz lepiej od niego :D
    wygląda rewelacyjnie, serio!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, bardzo miło się człowiekowi robi na sercu czytając takie komentarze :)

      Usuń
  2. Babcia Zenia z Rzymu bylaby z Ciebie dumna :)

    OdpowiedzUsuń