3 listopada 2014

Włoska zupa pomidorowa



Jesień to doskonała pora na gotowanie 'comfort food', czyli jedzenia, które 'otula' i sprawia, że czujemy się przyjemnie. Dla mnie, takim comfort food są zupy. Gęste, pełne smaków i właśnie otulające nas od wewnątrz. Już sam zapach gotującej się zupy sprawia, że człowiekowi robi się ciepło na duszy.


Składniki:

- 200g makaronu (przed ugotowaniem)
- 2 cebule
- 2 marchewki
- cukinia
- 720ml passaty (przecieru pomidorowego)
- 2,5l wody
- puszka białej fasoli
- sól, pieprz i cukier
- szczypta cynamonu
- twarde skóry parmezanu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- tarty parmezan
- świeża bazylia

Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, rozgrzewamy i wrzucamy posiekaną cebulę. Podsmażamy, lekko solimy i cukrzymy, aby odrobinę ją skarmelizować. Dodajemy pokrojoną w talarki marchew, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do uzyskania miękkości. Cukinię kroimy w kostkę i dodajemy razem z przecierem pomidorowym. Doprawiamy pieprzem i cynamonem oraz dodajemy kawałki "skóry" parmezanu, która gotując się w zupie lekko ją zagęści i oczywiście poprawi jej smak. Gdy wszystko się zagotuje wrzucamy odzcedzoną fasolę i ściągamy z ognia, nie chcemy aby warzywa się rozgotowały. Podajemy z makaronem ugotowanym al dente, posypane parmezanem i świeżą bazylią.



Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA IISzybkie zupy!

Ogólnopolski Dzień Chorych na Raka Trzustki

3 komentarze:

  1. Mniam! Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis na mniej tradycyjną zupę pomidorową :)

    OdpowiedzUsuń