11 grudnia 2014

Babeczki marchewkowo-piernikowe


W końcu, bo dziesiątkach prób, udało mi się coś upiec. Oczywiście nie bez pomocy, bo posiłkowałam się przepisem znalezionym na blogu Biblia Smaków, z własnymi zmianami. Efekt, tak jak widać na zdjęciu, to babeczki. Nie są może ładne, ale idealne dla osób nie przepadających za słodkościami. Tu może paść pytanie, czy takie osoby w ogóle istnieją, ale zapewniam, że istnieją. Ja sama mogłabym słodyczy prawie w ogóle nie jeść. O dziwo, fanką marchewki również nie jestem, ale W OGÓLE jej tu nie czuć, a sprawia, że ciastko nie jest suche. Zdecydowanie udany wypiek, zwłaszcza na zbliżające się Święta.

Składniki (6 babeczek): 
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru pudru
- szklanka marchewki startej na małym oczku
- 1/5 szklanki oleju
- 1 jajko
- pół łyżeczki sody
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka kakao
- przyprawy: imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, goździki, ziele angielskie, kardamon i kolendra

Przygotowujemy dwie miski: w jednej mieszamy wszystkie sypkie składniki (mąka, cukier, soda, proszek do pieczenia, kakao i przyprawy, a w drugiej ubijamy białko z odrobiną soli na sztywną pianę. Do suchych składników dodajemy żółtko, olej i oczywiście startą na drobnych oczkach tarki marchew. Dokładnie mieszamy, po czym dodajemy ubite białko. Mieszamy delikatnie, aby ciasto pozostało lekkie, nie zbijamy pęcherzyków powietrza. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, foremki na babeczki wypełniamy do 3/4 wysokości i umieszczamy w piekarniku. Po 5 minutach zmniejszamy temperaturę pieczenia do ok. 150 stopni, pieczemy jeszcze 15 minut. Dla pewności, że babeczki się upiekły, można w jedną włożyć wykałaczkę i sprawdzić czy się nie klei po wyciągnięciu. Voila! 



Korzenne przysmaki

3 komentarze:

  1. Choc nie jestem fanka slodyczy to babeczki bardzo smakowały , były pulchniutkie i nie za slodkie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo ładne wyszły i zapewne smaczne, bo zdjęcia mówią same za siebie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj!

    Zapraszamy Cię do założenia konta na nowo powstałej stronie kulinaria.flyb.pl, która jest katalogiem polskich blogów kulinarnych oraz portalem społecznościowym dla miłośników tematu. Na naszej stronie możesz zawierać nowe znajomości, udostępniać treści innym użytkownikom, komentować i dodawać do ulubionych inne wpisy, a przede wszystkim dodać swojego bloga do naszego agregatora, który będzie pobierał jedno zdjęcie, tytuł i maksymalnie pierwsze 50 słów z Twoich wpisów. Nasz portal to świetne miejsce do pokazania swojego bloga kulinarnego oraz zawarcia nowych znajomości.

    Pozdrawiamy
    Zespół portalu FlyB
    kulinaria.flyb.pl

    OdpowiedzUsuń