10 grudnia 2014

Pierogi z kapustą i grzybami


Takie pierogi, jak już wcześniej pisałam, to obowiązkowa pozycja na Wigilijnym stole. Są wyraziste w smaku, ciasto jest mięciutkie i rozpływające się w ustach. Zdecydowanie najlepiej smakują z barszczem. 

Składniki: 

I. farsz: (na 0,5kg mąki, farsz należy zrobić z połowy składników znajdujących się TU)
-0,5kg grzybów 
- 0,5kg kapusty kiszonej (nie kwaszonej!)
- 2 duże cebule
- dużo soli i jeszcze więcej pieprzu
- olej

II. ciasto:
- ok. 0,5kg mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- pół łyżeczki soli
- gorąca woda (tyle, ile weźmie mąka)

I. Grzyby gotujemy 20 minut w osolonej wodzie, odcedzamy. Gdy ociekną mielimy przez maszynkę, wkładamy do gara, delikatnie solimy, aby puściły wodę i odparowujemy na małym ogniu. To samo robimy z kapustą kiszoną - przez maszynkę, do gara (razem z sokami), odparowujemy, aby kwasek pozostał, ale farsz nie był wilgotny. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekane cebule i smażymy na złoto. Po ostygnięciu wszystko mieszamy i porządnie doprawiamy solą i pieprzem. 

II. Do miski wrzucamy mąkę, sól i olej. Zalewamy bardzo gorącą wodą, mieszamy aż do uzyskania elastycznej masy. W razie potrzeby dolewamy wody lub podsypujemy mąką. Odstawiamy na 15 minut. Najlepiej wyrabia się je, gdy jest jeszcze ciepłe. Rozwałkowujemy i wykrawamy okrągłe kawałki, w których umieszczamy po ok. łyżeczce farszu. Gotowe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku, przykrywamy i gotujemy aż wypłyną na wierzch. 
Podajemy z podsmażoną cebulką i kubkiem gorącego barszczu czerwonego. 




Pierogi wigilijne

Wegetariański obiad IV

5 komentarzy:

  1. Proszę wkleić banerek akcji wegetariański obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście wklejony, miałam problemy techniczne :P

      Usuń
  2. U mnie w domu w ogóle nie ma tradycji jedzenia pierogów na święta, aż dziwne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o jejciu, pierwsza osoba! aż ciężko mi sobie wyobrazić święta bez pierogów :P

      Usuń
  3. Uwielbiam takie pierogi:) moje ulubione!

    OdpowiedzUsuń