10 stycznia 2015

Kasza gryczana a'la Lasagne


Potrawa bajecznie prosta, jednak wymagająca użycia wieeelu garnków, patelni, misek. Na pewno trafi do serc osób lubiących kaszę gryczaną, ale też tych, które za nią nie przepadają - kasza skutecznie udaje mięso mielone. Zapiekankę można przygotować w jednej blaszce i porcjować po upieczeniu, jednak dużo łatwiej jest upiec porcje gotowe do podania :) 

Składniki:

- szklanka kaszy gryczanej (przed ugotowaniem)

- 500g mielonego z szynki
- 400ml passaty pomidorowej
- duża marchewka
- dwie cebule
- ząbek czosnku
- suszone oregano/bazylia
- łyżeczka cynamonu
- szczypta chili
- dwie kulki mozzarelli
- cukinia
- 3-4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- olej
- sól, pieprz

Warstwa I: Cukinię kroimy w plastry lub księżyce i smażymy patelni grillowej posmarowanej olejem. 

Warstwa II: Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku, trochę krócej niż napisano na opakowaniu. Odcedzamy.

Warstwa III: Posiekaną cebulę smażymy na oleju. Dodajemy mięso mielone, czosnek (pokrojony lub przeciśnięty przez praskę) i tartą na grubym oczku marchewkę. Doprawiamy chili, cynamonem, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy passatę i zagotowujemy. 

Warstwa IV: W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i smażymy aż się delikatnie zezłoci. Dodajemy mleko (najlepiej letnie), mieszamy trzepaczką do jajek, gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy tartą gałką muszkatołową. 

Foremki wykładamy po kolei wszystkimi warstwami: cukinia, kasza, sos mięsny i sos beszamelowy. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25-30 minut. Na samym końcu układamy pokrojoną lub tartą mozzarellę. Podpiekamy w 220 stopniach, smacznego! 






Zima  we Woszech

3 komentarze: