Od paru dni Mama męczyła mnie żebyśmy nadziały cukinię mięsem mielonym i usmażyły ją. Myślałam, że zrobimy to klasycznie, czyli przekroimy wzdłuż i zrobimy łódeczki, jednak Mama miała inny plan :D Oto, co popełniłyśmy ;) Smaczne na ciepło, jak również i na zimno, więc świetnie nadaje się na lunch w pracy, piknik czy inne wyjście.
Składniki:
- 1 cukinia
- 250g mięsa mielonego
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- sól i pieprz
Cukinię przekrajamy w pół, wydrążamy środek zostawiając ok. 1cm od skóry. Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem (lub innymi przyprawami na które mamy ochotę;P) i dokładnie nadziewamy wydrążoną cukinię. Tak nafaszerowane warzywo kroimy w centymetrowe paski, obtaczamy w roztrzepanym jajku i odrobinie bułki tartej. Smażymy na oleju ok. 2 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem czosnkowym!