10 sierpnia 2013

Pomidory faszerowane sałatką z kaszy gryczanej




Pyszna i lekka sałatka podana w miseczce z pomidora. Idealna na śniadanie, czy lunch, lub na późną kolację. Inspirowałam się przepisem znalezionym na Kwartetzdrowychsmakow :)

Składniki:

- 2-3 duże pomidory
- 1 saszetka kaszy gryczanej
- puszka tuńczyka w oleju lub w sosie własnym
- pół puszki czerwonej fasoli
- 4 ogóreczki kiszone
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej
- pieprz

W garnku zagotowujemy wodę, w której przez 15 minut gotujemy kaszę gryczaną. Można lekko posolić. Pomidory myjemy, odcinamy kapelusiki i wydrążamy, tak aby nie uszkodzić skórki. Miąższ kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy odsączonego tuńczyka (ale nie suchego, należy zostawić odrobinę oleju/zalewy) i pół puszki czerwonej fasoli. Ogórki kroimy w 0,5cm kostkę, natkę pietruszki drobno siekamy. Gdy kasza ostygnie wszystko mieszamy, doprawiamy musztardą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut, aby sałatka przeszła. Faszerujemy wcześniej wydrążone pomidory. Podajemy z chrupkim pieczywkiem.


4 komentarze:

  1. bardzo fajne i... efektowne!
    pozdrawiamy
    kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszniutkie były:)
    L.J

    OdpowiedzUsuń
  3. własnie zdałam sobie sprawę, że nie faszerowałam nigdy pomidorów, zawsze tylko papryki :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja w zasadzie też chyba nie, ale zdecydowanie warto ;)

      Usuń