26 lutego 2013

Tatar łososiowy z serkiem śmietankowym, fetą i orzechami ziemnymi






Szybki sposób na naprawdę pyszne kanapki. Pasta jest bardzo słona i wyrazista. Orzeszki wydają się być zbędne, jednak robią one wielką różnicę pod względem smaku, ale też tekstury - pasta nie jest zwykłą papką. W wersji śniadaniowej polecam ominąć czosnek :P 


Składniki:


- 100g wędzonego łososia
- 2 łyżki serka śmietankowego 
- 2 łyżki fety
- ząbek czosnku
- 1/3 pęczka koperku
- 2-3 łyżeczki orzeszków ziemnych
- ćwiartka cytryny



Serek śmietankowy i fetę mieszamy. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku i posiekany koperek. Orzechy ziemne mielimy na gruboziarnistą posypkę. Łososia drobno siekamy. Używając metalowej obręczy formujemy warstwy: 1. serek, 2. orzeszki, 3. łosoś. Podajemy z chlebem tostowym zrumienionym w opiekaczu. Po wierzchu polewamy wyciśnięty sok z cytryny. 






2 komentarze:

  1. Wygląda to super. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny przepis i jak tylko będę miała świeżego łososia to na pewno spróbuję wykonać to danie. Całkiem niedawno udało mi się zrobić tartę z łososia na gorąco https://mowisalmon.pl/przepisy/tarta-z-lososiem-na-goraco/ i jestem przekonana, że to nie był ostatni raz. Ryba na ciepło w formie tarty jest po prostu przepyszna.

    OdpowiedzUsuń