10 kwietnia 2013

Spaghettini z łososiem i cukinią w sosie śmietanowo-szałwiowym



Pora na mój pomysł na szałwię;)

Składniki: 

- makaron (u mnie pełnoziarniste spaghettini)
- 3-4 plasterki wędzonego łososia
- pół malutkiej cukinii (lub 1/3 średniej :P)
- 2-3 łyżki gęstej śmietany
- ząbek czosnku
- garść liści szałwii
- biały pieprz
- łyżeczka masła

Cukinię kroimy w talarki, a następnie w połówki lub ćwiartki talarków. Podduszamy na maśle, aby zmiękła. Lekko solimy. Dodajemy poszarpanego w kawałki wielkości ok. 2 cm łososia oraz śmietanę. Doprawiamy białym pieprzem, czosnkiem i drobno posiekaną szałwią. Nie należy za dużo mieszać, ponieważ łosoś rozpadnie się. Można podawać posypane tartym parmezanem ;)

3 komentarze:

  1. smakowite danie:)
    L.J
    Buzka

    OdpowiedzUsuń
  2. makaron i łosoś - połączenie najlepsze na świecie! :)

    OdpowiedzUsuń