22 sierpnia 2013

Łódeczki z cykorii, anchois, pomidorów i oliwek

Za oknami coraz bardziej wyczuwa się jesienne klimaty, coraz mniej letnie, a co za tym idzie sezon grillowy zmierza ku końcowi. Mimo to, w najbliższy weekend zapowiadają świetną pogodę, więc jeśli nie znudziło Wam się jeszcze grillowanie, zachęcam do wypróbowania przystawki, dzięki której wygrałam konkurs grillowy, o którym mowa TU. Kolejną moją propozycją na grilla są szaszłyki z piersi kurczaka i plastrów cukinii z sosem jogurtowo-czosnkowym, oraz nasze odkrycie na koniec sezonu, czyli kaszanka duszona w cebuli i jabłkach w majeranku. Ze względu na brak walorów estetycznych efektu końcowego, wstawiam zdjęcie kaszanki przed wrzuceniem na grilla. Mimo to, zapewniam, że smakuje wyśmienicie.



Składniki na duży półmisek:

- 2 cykorie
- 2 puszki anchois (najlepiej w sosie korzennym!)
- pomidorki koktajlowe
- czarne oliwki
- oliwa z oliwek

Liście cykorii układamy obok siebie na kształt słoneczka. Do każdego listka wkładamy po pomidorku, oliwce i fileciku anchois. W zależności od wielkości liścia, pomidorki kroimy w połówki lub ćwiartki, dajemy jedną lub dwie oliwki. Całość obficie polewamy sosem korzennym i oliwą z oliwek. 

Składniki na szaszłyki:

- 60dkg piersi z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- przyprawa do kurczaka z grilla KAMIS
- oliwa z oliwek
- jogurt naturalny + 2 ząbki czosnku

Dzień przed grillem, lub chociaż parę godzin wcześniej kroimy piersi z kurczaka w 2-3cm kawałki. Doprawiamy obficie przyprawą KAMIS i polewamy oliwą z oliwek. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki. Ząbek wyciskamy do jogurtu i również odstawiamy do lodówki. Cukinię kroimy w bardzo cienkie plasterki i nabijamy naprzemiennie z mięsem na patyczki szaszłykowe. Po 3 sztuki szaszłyków zawijamy w folię aluminiową i pieczemy ok. 7-12 minut na rozgrzanym grillu. Podajemy z sosem czosnkowym.



Składniki na duszoną kaszankę:

- 1kg kaszanki (czarnej i białej)
- 2-3 cebule
- 2-3 jabłka
- majeranek

Cebulę i jabłka kroimy w piórka. Z kaszanki ściągamy jelito i kroimy w plastry. Dwa spore kawałki folii aluminiowej układamy w krzyż, pośrodku układamy 1/4 jabłek i cebuli, posypujemy solą i majerankiem. Na wierzchu układamy 1/4 kaszanki. Zawijamy kieszonki z folii aluminiowej i grillujemy od strony cebuli przez ok 15-20 minut. 





 

6 komentarzy:

  1. Witam, ciekawy przepisy, a właściwie przepisy, rozumiem, że zgłaszane są łódeczki z cykorii? Poproszę jeszcze o oznaczenie wpisu, wówczas będę mogła zaakceptować w akcji psiankowatej ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. fajna opcja :) ja jadłam też kiedyś cykorię maczaną w dipie, też bardzo ciekawe smaki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o, ciekawa propozycja z tym dipem. trzeba będzie coś pomyśleć :D

      Usuń
  3. Nigdy nie próbowałam ale w tym wydaniu kto wie :)

    OdpowiedzUsuń