9 stycznia 2013

Syrop imbirowy






Przed świętami uzgodniłyśmy ze współlokatorkami, że zamiast prezentów, zrobimy sobie nawzajem coś dobrego do zjedzenia. Efektem długich rozmyślań, na temat tego co byłoby odpowiednie, jest ten oto syrop imbirowy. Proste, a jakie dobre! Póki co, używałam go tylko do herbaty (dobre na przeziębienie), ale mam w planach dodanie go do ciasta.

Składniki:

- 0,5 kg świeżego imbiru
- szklanka cukru białego
- szklanka cukru brązowego
- woda

Imbir obieramy, kroimy w bardzo cienkie, ok. 2-3 mm, plasterki. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, tak aby tylko przykryła imbir. Doprowadzamy do wrzątku, gotujemy  przez 10-15 minut. Dodajemy cukier biały i brązowy, intensywnie mieszając, aby się rozpuścił. Gotujemy na małym ogniu przez 45-60 minut, do otrzymania klejącej konsystencji, podobnej do miodu. Zdecydowanie polecam do herbaty, zamiast cukru oczywiście ;)

3 komentarze:

  1. Wspanialy przepis-ja dodaje miodu.

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja zrobię bez cukru, z goździkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Miodu szkoda, jego nie należy gotować.

    OdpowiedzUsuń