7 lutego 2013

Łosoś marynowany w occie balsamicznym, miodzie i musztardzie


Jeden z tych przepisów, które należy zaplanować, ponieważ łosoś powinien marynować się przez 3 dni. Zapewniam jednak, że jest on wart oczekiwania.

Składniki:

- 200 g łososia świeżego
- 1/3 szklanki octu balsamicznego
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki musztardy (użyłam sarepskiej)
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól i pieprz
- kasza kuskus
 - natka pietruszki
- łyżeczka kaparów
- szczypta gałki muszkatołowej

Kawałek łososia kroimy na 4 równe kawałki. Ocet, oliwę, miód i musztardę mieszamy w niedużym, ale głębokim naczyniu. Mieszamy, aż składniki się połączą (chodzi głównie o miód, jeżeli nie był lejący, mogły powstać grudki). Doprawiamy ziołami, solą oraz pieprzem. Łososia wkładamy do marynaty, zakrywamy i wkładamy do lodówki na 3 dni. Należy pamiętać, aby każdego dnia obrócić kawałki łososia.
Po 3 dniach łosoś jest gotowy do przyrządzenia. Kawałki dokładnie osuszamy, aby nie pryskały na patelni. Rozgrzewamy olej lub oliwę z oliwek i smażymy z każdej strony po 3-4 minuty. Z pozostałej marynaty można przygotować sos, zagęszczając go mąką ziemniaczaną. Podajemy z kaszą kuskus oprószoną gałką muszkatołową, natką pietruszki i kaparami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz