5 marca 2013

Sałata z tuńczykiem i ciecierzycą w sosie sezamowym




Bardzo wyrazista, lekka, ale syta i przede wszystkim bardzo smaczna sałatka. Jej przygotowanie jest proste, o ile posiadamy ciecierzycę w puszcze, jeżeli nie, musimy przygotować ją dzień wcześniej. 

Składniki:

- opakowanie mixa sałat (endywia escarola, endywia frisee, cykoria radicchio i roszponka)
- 2 garści suchej ciecierzycy (lub puszka gotowanej, w zalewie)
- liść laurowy, ząbek czosnku, 2 ziela angielskie
- puszka tuńczyka (najlepiej w kawałku, ja użyłam rozdrobnionego)
- pęczek szczypiorku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki ziaren sezamu

W przypadku suchej ciecierzycy przygotowywanie sałatki trzeba zacząć dzień wcześniej. Dwie garści ciecierzycy zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 8-10 godzin. Powinna ona podwoić swoją objętość i lekko zmięknąć. Następnie wrzucamy ją do garnka z liściem laurowym, zielem angielskim i rozgniecionym ząbkiem czosnku, zagotowujemy i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu 1,5-2 godziny. Po tym czasie odcedzamy ją i pozwalamy ostygnąć. 
Przygotowywanie sałatki jest dużo prostsze, ale daje mniejszą satysfakcję, jeżeli jesteśmy w posiadaniu puszkowanej ciecierzycy. Zaczynamy od przygotowanie sosu sezamowego. Jest to bardzo proste: mieszamy sos sojowy, olej sezamowy, oliwę z oliwek i ziarenka sezamu i wkładamy do lodówki. Oczywiście proporcje zależą od Waszych upodobań. Następnie na półmisku układamy sałatę, rozdzielamy porcje tuńczyka (odsączonego z oleju), posypujemy ciecierzycą i posiekanym w spore kawałki szczypiorkiem. Sosem polewamy tuż przed podaniem :)

      

4 komentarze: