5 stycznia 2013

Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo-pieprzowym



Składniki:

- 3 plastry polędwicy wieprzowej
- 2 łyżki pieprzu czarnego mielonego
- 2-3 łyżeczki pieprzu białego ziarnistego
- 80ml whisky szkockiej, użyłam Grants'a
- 100ml śmietany
- mąka do opruszenia mięsa
- masło
- cebula

Cebulę siekamy i podsmażamy na złoto na maśle. Mięso obtaczamy w czarnym pieprzu i rozgniatamy, aby miało ok 2cm szerokości po czym opruszamy mąką. Pod koniec smażenia cebuli wrzucamy je na patelnię, i smażymy z każdej strony po 2 minuty. Dodajemy whiskey i biały pieprz, poprzednio zmielony w moździerzu. Nie mielimy go jednak zbyt mocno, spore kawałki pieprzu sprawią, że sos będzie wyraźniejszy. Zaprawiamy sos śmietaną, intensywnie mieszamy i ściągamy z ognia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz