1 sierpnia 2013

Ogórkowa sałatka w zalewie chili-czosnek


Sałatka ta, jest moją ulubioną i jest najlepszym dodatkiem do wszystkiego! Świetna do schabowego, do kanapki z serem, czy do domowej roboty hamburgera. Możecie zobaczyć je u mnie np. TU. Ogóreczki są lekko chrupiące, ale nie twarde. Intensywne w smaku, dzięki rewelacyjnej zalewie i przede wszystkim bardzo proste w przygotowaniu ;)

Składniki (ok. 10 słoiczków):

- 5kg ogórków
- 10 łyżek soli
- 5 główek czosnku
- 7 łyżeczek chili w proszku
- 1l octu (4 szklanki)
- 20 łyżek oleju/oliwy z oliwek
- 60 dkg cukru (3 szklanki)

Umyte ogórki kroimy w równej szerokości talarki (niecały cm). Końcówki wyrzucamy, ponieważ będą twarde. Umieszczamy je w dużej misce, zasypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin, co jakiś czas mieszając. Po 6 godzinach odlewamy do oddzielnej miski wodę. Do ogórków dodajemy czosnek (całe 5 główek) pokrojony w plasterki i posypujemy sproszkowanym chili. Wszystko dokładnie mieszamy. W garnku zagotowujemy ocet, olej lub oliwę z oliwek oraz cukier, po czym gorącą zalewą zalewamy ogórki. Ogórki przekładamy do słoików razem z zalewą i pasteryzujemy ok. 10 minut. Jeżeli nie wystarczy zalewy, aby przykryć wszystkie ogórki można dodać odrobinę wody z solą, którą wcześniej odlaliśmy. 

Gotowe ;) 

1 komentarz: