25 września 2013

Kotlety rybne




Mimo przygnębiającej pogody, koniec wakacji mija mi błogo. Dlatego znowu ryba, leniwie i niewymagająco. Tym razem w wersji klasycznej. Odmiana dla mięsnego kotleta mielonego czy schabowego.

Składniki:

- 1kg filetów z białej ryby (u mnie panga)
- 0,5kg ugotowanych, niesolonych ziemniaków
- świeża natka pietruszki
- sucha bułka
- pół szklanki mleka
- bułka tarta do panierki
- olej

Rybę, ziemniaki i suchą bułkę mielimy w maszynce do mięsa. Dosmaczamy porządnie solą i pieprzem, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Z powstałej masy tworzymy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony aż panierka się zarumieni. Przykrywamy i dusimy na najmniejszym ogniu przez 5-7 minut, w zależności od wielkości uformowanych kotletów. Podajemy z sosem jogurtowo-koperkowym. Rewelacja! ;)


1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Chyba polecę wypróbować ten przepis, mniam :)

    OdpowiedzUsuń