28 czerwca 2013

Dip szpinakowo-kasztanowy do krakersów



 Przepis, który Tato przywiózł dawno temu ze Stanów i do tej pory gości na naszym stole, gdy przychodzą goście. Prosta, smaczna i nietypowa, za sprawą kasztanów, przekąska.

Składniki: 

- 450g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
- 280g kasztanów jadalnych z puszki
- 350g gęstej śmietany 18%
- 50-80g suszonej włoszczyzny (bez soli!)
- opakowanie solonych krakersów

Rozmrożony szpinak wykładamy na ręcznik kuchenny, rogi zawijamy a szpinak baaaaardzo mocno odciskamy z wody nad zlewem. Szpinak musi być naprawdę suchy. Kasztany kroimy w bardzo drobną kostkę, a włoszczyznę rozdrabniamy za pomocą moździerza. Należy uważać, aby nie zrobić z niej proszku, gdybyście np. zdecydowali się użyć blendera. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki, aby przegryzły się. Podajemy z krakersami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz