30 czerwca 2013

Po co jeść kanapki, skoro można roladki z grillowanego bakłażana?




Po co jeść kanapki, skoro można zastąpić je lekkimi roladkami z grillowanego bakłażana z sałatą i jajkiem?

Składniki (na 1 roladkę): 

- plaster bakłażana
- łyżka twarożku chrzanowego/pomidorowego/czosnkowego
- 1-2 liście sałaty
- 1/4 ugotowanego na twardo jajka
- łyżka gęstego sosu czosnkowego/ziołowego/majonezu
- wykałaczka
- oliwa z oliwek

Na patelni grillowej polanej odrobiną oliwy z oliwek grillujemy plastry bakłażana, aż lekko się zarumienią z obu stron. Odkładamy do ostygnięcia.
Plastry bakłażana układamy jeden obok drugiego. Każdy smarujemy łyżką ulubionego twarożku, układamy po liściu sałaty, ćwiartce jajka. Na koniec polewamy odrobiną sosu (ważne, żeby był gęsty, aby nie wylewał się). Roladki zawijamy, przekłuwamy wykałaczką i podajemy lekko oprószone solą.




5 komentarzy:

  1. Świetne te roladki, super pasują jako przekąska lub przystawka :)
    Jak dla tego głodomora jak ja to raczej nie zamiast kanapki a do kanapki, ale cudne to musi być, uwielbiam bakłażana!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fakt, pasują również na przekąskę, ale zapewniam, że jestem małym żarłoczkiem, a wystarczyły 2-3 roladki, aby się najeść :D

      Usuń
  2. Śliczne roladki. Też kiedyś robiłam podobne, tylko z innym nadzieniem... Kocham bakłażana! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję ;) a jakie było Twoje nadzienie? właściwie, jest tu olbrzymie pole do popisu, można kombinować :)

      Usuń
  3. Byly pyszne:)
    L.J
    Buzka

    OdpowiedzUsuń