31 lipca 2013

Ekspresowa przekąska z cukinii i mięsa mielonego


Od paru dni Mama męczyła mnie żebyśmy nadziały cukinię mięsem mielonym i usmażyły ją. Myślałam, że zrobimy to klasycznie, czyli przekroimy wzdłuż i zrobimy łódeczki, jednak Mama miała inny plan :D Oto, co popełniłyśmy ;) Smaczne na ciepło, jak również i na zimno, więc świetnie nadaje się na lunch w pracy, piknik czy inne wyjście.

Składniki:

- 1 cukinia
- 250g mięsa mielonego
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej
- sól i pieprz

Cukinię przekrajamy w pół, wydrążamy środek zostawiając ok. 1cm od skóry. Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem (lub innymi przyprawami na które mamy ochotę;P) i dokładnie nadziewamy wydrążoną cukinię. Tak nafaszerowane warzywo kroimy w centymetrowe paski, obtaczamy w roztrzepanym jajku i odrobinie bułki tartej. Smażymy na oleju ok. 2 minuty z każdej strony. Podajemy z sosem czosnkowym! 

4 komentarze:

  1. Moja córuś:)!ale smaczne bylo!
    L.J
    Buzka

    OdpowiedzUsuń
  2. Z mięsem mielonym jeszcze nie robiłam, na pewno wypróbuję, polecam placki z cukini z boczkiem(,kuchnia lidla,), również pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha :) Ja przed podaniem odkładam jeszcze cukinię na chwilę na papierowy ręcznik - wpija nadmiar oleju (akurat olej rzepakowy daje się bardzo ładnie odsączyć :))

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też oczywiście odsączyłam na papierowym ręczniku, nikt nie lubi jak danie opływa tłuszczem :D
    z boczkiem? hmm, ciekawe :D

    OdpowiedzUsuń