24 maja 2013

Alternatywny hot dog, czyli parówka nadziewana serem zawinięta w pancettę



Widoki za oknem, tak jak i nastroje, są od paru dni mało grillowe. Postanowiłam zrobić pogodzie na przekór i zrobić "grilla" w domu. Jest to oczywiście stuprocentowa prowizorka, czyli patyczki szaszłykowe ułożone nad głębokim naczyniem żaroodpornym, do którego ścieka wytopiony tłuszcz. Pomysł znaleziony na Zszywce

Składniki (4 porcje):

- 2 parówki (lub 4, zależy jakiej wielkości są bułki:P)
- plaster sera 
- 2 cieniutkie plasterki pancetty
- 4 bułeczki (u mnie włoskie, typu Tascotti)
- dodatki: szpinak, kiełki fasoli Mung, czarne oliwki, pomidor, ogórki (w zalewie chili-czosnkowej)
- sos: ketchup, sos czosnkowy lub inny

Parówki przecinamy na pół, wzdłuż nich robimy lekkie nacięcia, do których wkładamy kawałeczek sera żółtego. Każdą parówkę owijamy połową pancetty. Końcówki przebijamy wykałaczką, aby nie rozwijały się. Układamy na "grillu" i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 10-15 minut. Podajemy z ulubionymi dodatkami i sosem:)






3 komentarze:

  1. Az mi ślinka cieknie , rewelacja:)
    L.J
    Buzka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie spodziewałam się po Tobie, że Ci podpasuje :D :*

      Usuń
  2. Uwielbiam takie jedzonko raz na jakiś czas:)
    A to jest smacznym przekaskiem .
    Sabrinka przeszkadza mi w pisaniu , tęskni chyba za Toba:)!
    L.J
    Buzka

    OdpowiedzUsuń