30 maja 2013

Roladki z grillowanej cukinii, twarożku chrzanowego i suszonych pomidorów ze świeżą bazylią



Świetna przystawka przed mięskiem z grilla lub lekkie śniadanie/kolacja. 

Składniki (4 porcje):

- 2 małe cukinie
- 120g twarożku chrzanowego
- 1/3 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie
- garść świeżych liści bazylii
- pomidorki koktajlowe

Cukinie kroimy w paski o grubości ok. 3-4 mm, wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię grillową i grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony. Ja nie używałam żadnego oleju, ale jeżeli boicie się, że się przypali możecie lekko spryskać paski oliwą z oliwek. Cukinia powinna być miękka i lekko zarumieniona. Paski rozkładamy na blacie/desce do krojenia i czekamy, aż ostygną. Smarujemy je dokładnie twarożkiem, jednak nie za dużo, aby przy zwijaniu nie uciekał. Suszone pomidory wykładamy na ręcznik papierowy, aby wsiąkł oliwę, po czym siekamy na mniejsze kawałki, które rozkładamy na całej długości pasków cukinii. Ostatnim składnikiem są listki bazylii. Ja ułożyłam je w całości, ale również możecie je posiekać. Cukinię lekko zwijamy, zaczynając od miększej strony. Przekłuwamy wykałaczką. Pomidorki koktajlowe układamy między roladkami lub nabijamy na wykałaczkę, aby powstały koreczki. 



2 komentarze:

  1. Witam. Przesyłam Ci nominację do Liebster Blog. Zapraszam do odwiedzin na moim blogu: http://tasteinspirations.blogspot.com. Szczegóły konkursu znajdziesz pod adresem: http://tasteinspirations.blogspot.com/2013/05/nominacja-do-liebster-blog-award.html. Zapraszam do zabawy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowały pysznie:)
    L.J
    Buzka

    OdpowiedzUsuń