19 czerwca 2013

Czerwono-zielono-żółte curry warzywne, czyli ciecierzyca, cukinia i szpinak w piekielnie ostrym sosie


Składniki:

- puszka ciecierzycy / szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 3 garści szpinaku
- 1 cukinia
- 50g czerwonej pasty curry (czerwone chili, trawa cytrynowa, czosnek, szalotka, sól, skórka limonki Kaffir, galangal, kolendra, kmin)
- 400ml przecieru pomidorowego
- ząbek czosnku
- łyżka masła
- świeży imbir (wielkości kciuka)
- 2 łyżki sosu rybnego
- łyżka oleju sezamowego
- makaron sojowy nitki
- 100g jogurtu naturalnego
- mięta

Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy posiekany imbir i czosnek oraz pokrojoną w plasterki lub ćwiartki cukinię. Dolewamy olej sezamowy. Gdy cukinia zmięknie, patelnię zalewamy przecierem pomidorowym. Dodajemy szpinak (w całości) i mieszamy, aby pokryć go sosem. Doprawiamy pastą curry, sosem rybnym i miętą. Na koniec dodajemy osączoną z zalewy ciecierzycę (lub ugotowaną, tak jak TU). Podajemy z makaronem sojowym nitki i łyżką naturalnego jogurtu (łagodzi ostrość:P)







6 komentarzy:

  1. Już mi się podoba :)
    Ale będziesz mnie rozpieszczac jak wrócisz do domku na wakacje:)
    Buzka
    L.J

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam Cię w mojej ciecierzycowej akcji

    Pozdrawiam
    Laura

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie, że będę, z czystą przyjemnością!

    Dziękuję, również pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajny ostry przepis :) Widzę że red curry poszło w ruch :)

    udało mi się w końcu odpowiedzieć na pytania zadane w Liebster :) Zapraszam do mnie po szczegóły!

    Jeszcze raz dziękuję za nominację :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród – wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)

    OdpowiedzUsuń