13 sierpnia 2013

Powidła z czarnej i czerwonej porzeczki oraz sok z czarnej



 Z podanych ilości wychodzą powidła, jednak te z czerwonej porzeczki są dużo gęstsze od tych z czarnej, ze względu na większą ilość cukru w porównaniu do ilości owoców ;)

Składniki na powidła z czarnej porzeczki:

- 5kg czarnej porzeczki
- 1,5kg białego cukru
- pół szklanki wody



Składniki na powidła z czerwonej porzeczki:

- 3kg czerwonej porzeczki
- 1,5kg cukru
- pół szklanki wody

Przebrane i dokładnie umyte porzeczki zalewamy wodą i cukrem. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy przez 3-4 godziny, cały czas mieszając. Przelewamy do słoiczków, pasteryzujemy 10-12 minut we wrzątku. Odkładamy do góry dnem i czekamy aż ostygną. 

Składniki na sok z czarnej porzeczki:

- 5kg czerwonej porzeczki (mogą być nieprzebrane)
- 1kg cukru
- 2-3 szklanki wody

Umyte porzeczki zalewamy wodą, zagotowujemy i gotujemy aż się porozpadają, czyli ok. 1,5 godziny, cały czas mieszając. Po tym czasie dokładnie je przecedzamy, do otrzymanego soku dodajemy cukier, mieszamy i jeszcze raz zagotowujemy. Przelewamy do słoików lub buteleczek i pasteryzujemy w gorącej wodzie przez 10-12 minut. Odkładamy do góry dnem i czekamy aż ostygną.




6 komentarzy:

  1. Poproszę kilka słoiczków! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Czarną porzeczkę uwielbiam pod każdą postacią. Zrobiłaś to co najlepsze, sok, powidła. Czerwoną też lubię. Piękne ci wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. hehe Malwinka, nie ma sprawy:P

    Mysza 75, ja też wolę czarną porzeczkę od czerwonej, ma głębszy smak :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne przetwory! Będziesz miała czym za kilka miesięcy zimę przeganiać;)

    OdpowiedzUsuń
  5. dokładnie, choć przez chwilę, gdy za oknem będzie -15 stopni będę mogła poczuć się jakby było lato :D

    OdpowiedzUsuń