28 października 2013

Sałatka kuskus z orzechowo pikantną nutą




Druga moja propozycja do akcji Sałatka na wynos. Syta, ale niezwykle lekka. Pyszna, za sprawą nuty orzechowej pasty satay, lekko pikantna, i orzeźwiająca dzięki soczystym pomidorkom i mięcie. Równie dobra na gorąco, jak i na zimno.

Składniki (1 porcja):

- pół szklanki kaszy kuskus
- łyżka pasty orzechowej satay z chili
- 5-6 pomidorków koktajlowych
- ugotowane mięso drobiowe z rosołu (u mnie dwa skrzydełka)
- 3/4 szklanki rosołu
- łyżeczka czarnego sezamu
- mięta (świeża bądź suszona)


Kaszę zalewamy gorącym rosołem (1cm ponad powierzchnię kaszy), dodajemy pastę satay, mieszamy i przykrywamy na 5 minut. Mięso dzielimy na kawałki, pomidorki kroimy na połówki. Gdy kasza ostygnie, dodajemy miętę i sezam, oraz pokrojone mięso i pomidory. Smacznego!


4 komentarze:

  1. jak dla mnie, to jest idealne drugie śniadanie do pudełka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podoba mi się taki pomysł na sałatkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na kolacje już za późno, ale na śniadanko taka sałatka może być w sam raz!

    OdpowiedzUsuń