8 października 2013

Śledzie w zalewie pomidorowo-octowej z kaparami na carpaccio z gruszki i jabłka

 

Składniki:

- 170 g filetów matjas 
- 1 cebula
- 2-3 łyżki kaparów (+ 2 łyżki zalewy octowej)
- 100 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki octu
- 2-3 łyżki miodu
- majerane
- gruszka
- jabłko

Cebulę siekamy, wrzucamy na gorący olej i dusimy na małym ogniu przez 10-15 minut. Ściągamy z ognia, dodajemy koncentrat pomidorowy, miód i ocet. Zagotowujemy. Doprawiamy majerankiem i pieprzem (obficie!). Dodajemy posiekane kapary i odrobinę zalewy. Ponownie ściągamy z ognia, pozwalamy ostygnąć i dodajemy pokrojone filety śledziowe. Odstawiamy na parę godzin, aby smaki przegryzły się. Podajemy na carpaccio z gruszki i/lub jabłka. Smacznego :) 

4 komentarze:

  1. Dziękuję za dołączenie do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne połączenie z owocami - przepyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smakowicie:-) . L.. J :-*

    OdpowiedzUsuń