- 400ml mleka zagęszczonego słodzonego
- 250ml wódki 40%
- 250g wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki wody
Wiórki kokosowe zalewamy wódką, szczelnie zamykamy i odkładamy na minimum dwa tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Trzeba pamiętać, aby co dzień lub dwa potrząsać butelką, aby wiórki i wódka wymieszały się. Po upływie dwóch tygodni wiórki odsączamy z wódki, a do powstałego przesączu dodajemy odrobinę wody oraz wcześniej ugotowane i ostudzone mleko skondensowane. Z podanych ilości powstaje trochę ponad 500ml likieru, który świetnie smakuje sam, jak i jako dodatek do kawy czy deseru. Z pozostałych wiórków kokosowych można przygotować np kokosanki.
- 250ml wódki 40%
- 250g wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki wody
Wiórki kokosowe zalewamy wódką, szczelnie zamykamy i odkładamy na minimum dwa tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Trzeba pamiętać, aby co dzień lub dwa potrząsać butelką, aby wiórki i wódka wymieszały się. Po upływie dwóch tygodni wiórki odsączamy z wódki, a do powstałego przesączu dodajemy odrobinę wody oraz wcześniej ugotowane i ostudzone mleko skondensowane. Z podanych ilości powstaje trochę ponad 500ml likieru, który świetnie smakuje sam, jak i jako dodatek do kawy czy deseru. Z pozostałych wiórków kokosowych można przygotować np kokosanki.
z tymi kokosankami to świetny pomysł, nic się nie marnuje a i jest pyszne!
OdpowiedzUsuńja dosłownie 30 minut temu wyciągnęłam z piekarnika ciasto jogurtowe do którego wykorzystałam właśnie te wiórki kokosowe :D
OdpowiedzUsuńtakie dwa w jednym, jak dla mnie bomba:)
OdpowiedzUsuńdokładnie tak :)
UsuńŚwietna butelka:)
OdpowiedzUsuńdzięki, przekażę współlokatorce, bo to jej :D
UsuńMleko gotujemy w puszce czy przelewamy je do garnka?
OdpowiedzUsuńw puszce!
Usuń