20 lutego 2013

Domowe Malibu, czyli likier kokosowy



Składniki:

- 400ml mleka zagęszczonego słodzonego
- 250ml wódki 40%
- 250g wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki wody

Wiórki kokosowe zalewamy wódką, szczelnie zamykamy i odkładamy na minimum dwa tygodnie w ciemne, chłodne miejsce. Trzeba pamiętać, aby co dzień lub dwa potrząsać butelką, aby wiórki i wódka wymieszały się. Po upływie dwóch tygodni wiórki odsączamy z wódki, a do powstałego przesączu dodajemy odrobinę wody oraz wcześniej ugotowane i ostudzone mleko skondensowane. Z podanych ilości powstaje trochę ponad 500ml likieru, który świetnie smakuje sam, jak i jako dodatek do kawy czy deseru. Z pozostałych wiórków kokosowych można przygotować np kokosanki.



8 komentarzy:

  1. z tymi kokosankami to świetny pomysł, nic się nie marnuje a i jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dosłownie 30 minut temu wyciągnęłam z piekarnika ciasto jogurtowe do którego wykorzystałam właśnie te wiórki kokosowe :D

    OdpowiedzUsuń
  3. takie dwa w jednym, jak dla mnie bomba:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. dzięki, przekażę współlokatorce, bo to jej :D

      Usuń
  5. Mleko gotujemy w puszce czy przelewamy je do garnka?

    OdpowiedzUsuń