28 lutego 2013

Placek szpinakowy z kozim serem


Dawno już nie jadłam ciasta francuskiego i zapomniałam jakie jest pyszne i proste w przygotowaniu. Placek jest gotowy w niecałe 30 minut, chyba że używamy mrożonego ciasta francuskiego, wtedy trzeba poczekać dłuższą chwilę aż się rozmrozi, żeby się nie łamało. Jedynym minusem placka jest to, że ciasto bardzo się kruszy, i nie da się jeść go rękami, jak pizzę. 

Składniki (8 porcji):

- 150g szpinaku mrożonego ze śmietaną
- 2 łyżki serka śmietankowego
- 100g sera koziego Rabiola, lub innego
- 50g startego parmezanu
- ciasto francuskie 
- łyżeczka tymianku
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- jajko

Szpinak wrzucamy na patelnię i rozmrażamy na małym ogniu. Dodajemy serek śmietankowy i parmezan. Mieszamy, aby sery się rozpuściły i zdejmujemy z ognia. Z ciasta francuskiego wycinamy okrąg wielkości formy do tarty lub ciasta i układamy w niej. W paru miejscach przebijamy widelcem, aby ciasto nie podnosiło się, smarujemy rozbełtanym białkiem jajka i wkładamy do rozgrzanego do 250 stopni piekarnika na 3-5 minut. Do chłodnego już szpinaku dodajemy jajko (żółtko i białko, które pozostało ze smarowania ciasta). Doprawiamy tymiankiem i gałką muszkatołową. Masę szpinakową wylewamy na ciasto tak, aby zostawić puste brzegi (tak jak na pizzy). Ser kozi rozdzielamy palcami i kawałeczki układamy na placku. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy ok 15 minut, aż brzegi ciasta lekko urosną, zarumienią się, a masa szpinakowa zapiecze. Można posypać słonecznikiem :)



2 komentarze: