9 sierpnia 2013

Kiszone papryczki i pomidorki koktajlowe



Kisić można nie tylko ogórki. Ja w ten sposób robię również ostre papryczki i pomidorki koktajlowe ;) Uwierzcie mi, świetny dodatek do obiadu!

Składniki:

- 0,5kg okrągłych papryczek (ostrych!)
- 0,2kg pomidorków koktajlowych
- 2l wody
- 4 łyżki soli kamiennej
- koper z parasolami (po dwie gałązki na słoik)
- czosnek (po 2-3 ząbki na słoik)
- korzenie chrzanu (po 2-3 na słoik)
- ziarna gorczycy (po 1,5 łyżeczki na słoik)

W garnku zagotowujemy wodę z solą kamienną. Rozkładamy słoiki, po czym do każdego wkładamy koper oraz gorczycę. Upychamy papryczki i pomidorki, tak aby zmieściło ich się jak najwięcej i aby było jak najmniej przestrzeni wolnej. Między papryczki i pomidorki wciskamy ząbki czosnku, chrzan oraz kolejną porcję kopru. Zalewamy gorącą solanką, zakręcamy. Trzymamy w cieple przez 5 dni, wynosimy do piwnicy i czekamy na zimę! :)



2 komentarze: