2 sierpnia 2013

Roladki faszerowane bobem i wygrana konkursu grillowego Kamis



Roladki z piersi kurczaka można przygotować z wieloma różnymi farszami: od szpinakowego, po fetę z suszonymi pomidorami, oraz wiele innych. Moja dzisiejsza wersja to bób, na który jest sezon, z czosnkiem :) Sos musztardowo-kaparowy idealnie do tego pasuje.

Składniki (na 6 roladek):

- 70 dkg piersi z kurczaka
- 1,5 szklanki bobu (ugotowanego i obranego)
- 3 ząbki czosnku
- sól
- rozmącone jajko
- mąka (do obtoczenia)
- olej

na dressing:

- 4 łyżki musztardy Dijon
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki kaparów + łyżka zalewy octowej z kaparów

W moździerzu rozgniatamy czosnek, zasypujemy go łyżką soli. Ugotowany bób rozgniatamy widelcem na gładką masę. Piersi z kurczaka kroimy wzdłuż tak, aby powstało 6 płatów, które delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa (uważamy, aby nie porobić w mięsie dziur). Mięso delikatnie solimy, rozkładamy masę z bobu i czosnku, zwijamy w roladki. Każdą z powstałych roladek obklejamy roztrzepanym jajkiem oraz delikatnie opruszamy mąką. Smażymy na złoto z każdej strony (po ok. 3 minuty), a następnie przykrywamy i dusimy przez 10 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos z musztardy, cytryny, oliwy z oliwek oraz kaparów. 








A na koniec pochwalę się, że na przełomie kwietnia i maja brałam udział w konkursie grillowym KAMIS organizowanym przez Ilkę z Uwielbiam gotować. Chwalę się, ponieważ udało mi się w nim wygrać zestaw przypraw grillowych Kamis oraz zestaw salaterek. Piszę o tym dopiero teraz, bo były pewne opóźnienia związane z nagrodami i dostałam je dopiero 2 dni temu. Z racji na te ogromne opóźnienie firma Kamis postanowiła obdarować mnie także składanym stołem piknikowym, z którego niemiłosiernie się cieszę i na pewno nie raz mi się przyda. 
Potrawy, którymi podzieliłam się na rzecz konkursu to: przystawka w formie łódeczek z cykorii z filecikami anchois w sosie korzennym, z czarnymi oliwkami i ćwiartkami pomidora polanymi oliwą z oliwek i sosem korzennym z anchois, oraz polędwiczki wieprzowe ze świeżo mielonym czarnym pieprzem. W niedalekiej przyszłości na pewno podzielę się z Wami przepisem na łódeczki cykoriowe, a poniżej zobaczyć możecie jak wyglądają moje nagrody :) Jeszcze raz dziękuję Ilce za możliwość udziału i za wygraną!





4 komentarze:

  1. roladki pierwsza klasa :)

    Gratuluję wygranej! stół jest super, wiem bo miałam taki i nie raz byłam mega z niego zadowolona :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki:) jeszcze nie miałam okazji z niego skorzystać, ale na pewno się przyda nad jezioro :D

      Usuń
  2. Świetny pomysł na roladki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pomysł inspirowany przepisem znalezionym w Angorze :D zmodyfikowany według własnych potrzeb :D

      Usuń